Problemen in Kenia

Oktober 2017

Kisumu, Kenia: een hele regio slachtoffer van verkiezingsfraude, politie geweld, verkrachtingen en plunderingen!

Na 5 jaar is ons project uitgegroeid tot een voorbeeld van hoe goede samenwerking op de lange termijn kan resulteren in een goed draaiende school voor 50 kinderen en werkgelegenheid voor acht vaste medewerkers, zonder dat daar verdere hulp van buitenaf voor nodig is.

De laatste drie maanden zijn helaas een ramp geworden voor de hele regio, nadat gewetenloze politici door verkiezingsfraude en geweld een groot gedeelte van het land buitenspel hebben gezet. Nadat de eerste verkiezingen door het Keniaanse hooggerechtshof vanwege overduidelijke fraude nietig waren verklaard en er nieuwe verkiezingen waren uitgeschreven, zijn ook deze nieuwe verkiezingen op dezelfde frauduleuze manier gehouden. De zittende president is herkozen door stemgerechtigden van zijn eigen stam, terwijl de opkomst in alle andere delen van Kenia te verwaarlozen was.

De gevolgen voor Kisumu en het Walcherse project zijn rampzalig: Kisumu is drie weken lang een spookstad geworden, het lijkenhuis is vol met gedode burgers, veel lijken drijven in Lake Victoria en de politie en “speciale ordediensten” maken zich schuldig aan wreedheden, verkrachtingen en het neerschieten van demonstranten. Er zijn zelfs traangas granaten in kinderopvangverblijven en scholen gegooid. De ziekenhuizen zijn vol met geweldslachtoffers en het verplegend personeel staat op non-actief omdat ze al maanden niet zijn betaald. Plunderaars en politiemensen stelen waar ze kunnen. Hotels, bedrijven en restaurants hebben nauwelijks klanten of zijn gesloten.

Voor de kippenboerij betekent dit dat de verkoop stil ligt (veel geslachte kippen zijn diepgevroren in de hoop op betere tijden) en ook dat de aanvoer van kippenvoer en kuikens niet meer plaats vindt. Voor volgende week zijn er weer nieuwe demonstraties gepland met alle gevolgen van dien. Voedselprijzen schieten omhoog, kinderen zijn getraumatiseerd en toegangswegen geblokkeerd.

Uit het voorgaande blijkt eens te meer dat een veilige omgeving een eerste voorwaarde is om goedwillende mensen in staat te stellen om hun leven op te bouwen en om projecten te kunnen laten functioneren. Wij, de initiatiefnemers van het kippen project blijven hopen dat de situatie in Kisumu binnen een paar maanden stabiliseert zodat de hotels en restaurants weer gaan draaien en de kippenverkoop weer van start kan gaan. Voorlopig blijft het afwachten in onzekere omstandigheden. Hieronder volgt een gedeelte van een in het engels geschreven rapport van één van onze medewerksters.....

Our losses are great, roads blocked, damaged, no food commodities coming in from other regions leading to food prices shooting up considering that Kisumu imports 90% of the food consumed in the county. The children are traumatized and it is very sad that most people may not realize the future psychological effect of the current happenings on this children. What is happening is very sad and sadly nobody knows when it will end.

These are some examples of what is currently happening in Kisumu:

The cases are numerous, but most, especially rape cases are not documented.