Actueel beleidsplan

Zoals beschreven in het laatste nieuws item ("Searching for a Kenyan organisation to manage the farm and school") is DWKK actief op zoek naar een competente, sociaal georienteerde Keniaanse organisatie of een internationale NGO (Non Governmental Organisation) om het van de Stichting over te nemen en te zorgen dat de boerderij en de dagopvang kunnen blijven functioneren. Er is een waardevolle kippenboerderij met groentekas opgebouwd op eigen grond in Kibos, samen met een dagopvang/school voor kinderen uit behoeftige gezinnen in sloppenwijken in de nabije omgeving. In 2020 zullen stappen gezet worden om dit bezit te verkopen/over te dragen aan een organisatie die het management van de kippenfokkerij en de daarbij behorende activiteiten van het opvangcentrum en schooltje op een duurzame manier kunnen voortzetten. Gesprekken met verschillende particuliere organisaties en NGOs zijn gaande en worden opgevolgd. 

Op het ogenblik wordt de Hoorn van Afrika (Ethiopië, Somalië, Kenia)geteisterd door een enorme sprinkhanenplaag waardoor grote gebieden vruchtbare grond kaalgevreten worden. Kenia wordt hard getroffen en hierdoor wordt de voedselvoorziening in 2020 en daaropvolgende jaren ernstig bedreigd. Het greenhouse van het project (zie foto in het nieuwsartikel "De laatste ontwikkelingen") is sprinkhaanbestendig en kan ingezet worden om zaden en groentes te kweken en te verkopen aan getroffen boerenbedrijven. 

Het steunen van talentvolle Keniaanse kinderen/jong volwassenen om hoger onderwijs te volgen zal worden voortgezet. In 2020 gaat de gehandicapte Irene (die in 2018 haar Bachelor of Science heeft gehaald en zeer wordt gewaardeerd door haar huidige werkgever) een Master of Science opleiding beginnen met financiële steun (700 Euro per tijdsvak) van het project.

Uitgeoefende activiteiten in het afgelopen jaar

De huidige moeilijke economische situatie in Kenia heeft een negatieve invloed gehad op de mogelijkheden om de kippenverkoop naar het gewenste niveau van 1000-1200 kippen per maand te brengen. De bezettingsniveaus van hotels en guesthouses in Kisumu zijn laag en veel kleinere verkooppunten zijn gesloten, met als gevolg dat de vraag naar slachtkip sterk is gedaald. Desalniettemin is het mogelijk gebleken (met moeite en marginaal) de school draaiend te houden en de werkers te betalen met de opbrengst van de verkoop van tussen de 500 en 700 kippen per maand. Zoals hierboven beschreven is het essentieel om een actieve en competente lokale organisatie te vinden om het management en de marketing te versterken om de verkoop naar het gewenste niveau te brengen.  Ook het afgelopen jaar hebben vanuit Nederland regelmatig actief contact gehad met de vrouwengroep om zowel de kippen, groente teelt en school activiteiten te steunen.

Balans en staat van baten en lasten

Het meest recente accountants rapport dateert 4 juli 2019 en laat zien dat de inventaris inmiddels volledig is afgeschreven. Hieronder een korte samenvatting van het exploitatieresultaat 2018 (bedragen in Euros):

Baten:

Giften donateurs, sponsoring: 1367 

Lasten:

Schooluitgaven: 0

Vergoeding medewerkers Kenia: 1448 

Afschrijving inventaris: 1 

Kosten financiering:

Bankkosten 180

Kosten beheer:

Repr/reis/en verblijfkosten 143

Kosten administratie: 

Website en accountantskosten 88

Koersverschillen 116

Kippenproject

Inkoop kuikens 6939

Voer kippen 22318

Vergoeding medewerkers Kenia 2602

Overige kosten 1639

Gestolen geld (aangifte gedaan bij Keniaanse politie) 603

Verkoop kippen - 35241

Totaal lasten 842

Resultaat 525

Op de website van DWKK wordt uiterste zorg besteed aan een zo compleet, correct, actueel en toegankelijk mogelijk aanbod van de informatie. Wij streven ernaar de site zo eenvoudig en gebruikersvriendelijk mogelijk aan te bieden. De site is dan ook voortdurend in ontwikkeling.

Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend en DWKK neemt geen verantwoordelijkheid voor de consequenties van het gebruik van de geboden informatie. DWKK is niet verantwoordelijk voor de informatie op sites van andere organisaties waarnaar wordt gelinkt vanaf www.dagopvangweeskinderenkenia.nl

Auteursrechten

Op de website rust een auteursrecht van DWKK.  De inhoud daarvan mag dan ook niet zonder haar voorafgaande schriftelijke toestemming worden verveelvoudigd of worden gewijzigd, met uitzondering van de beperkingen die bij de wet zijn gesteld en behalve indien dat nodig is voor het zo efficient mogelijke gebruik van deze website.

Met vereende krachten heeft de stichting sinds de oprichting in 2006 de volgende resultaten geboekt:

In de eerste jaren zijn naaimachines, computers en een pottenbakkerij verscheept naar Kenia bestemd voor het Shinners Centre.

Vervolgens zijn diverse bedrijven en organisaties benaderd voor sponsoring en samenwerking. Dit heeft geleid tot financiële steun van o.a. NCDO (Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) en Impulsis. Steun door individuele sponsors heeft het mogelijk gemaakt een stuk land aan te kopen wat in 2010 en 2011 geschikt is gemaakt voor grootschalige kippenfokkerij en groenteteelt.

De volgende projecten zijn door deze steun in werking gezet:
- Grootschalig kippenhouden
- Groenten kweken
- Kledingmaken
- Beadwork
- Zorg gezondheid
- Kleuterbegeleiding
- Leerlingondersteuning

Samenwerking met het Groen College Goes heeft geleid tot het opzetten van een trainingsprogramma waarbij 7 studenten en 4 docenten van dit college ter plekke in Kisumu de Shinners hebben bijgestaan met het opzetten van de kippenhouderij en het telen van groenten.

Door de inspanning van medewerkers en vrijwilligers hebben een aantal aanvankelijk kansloze kinderen de mogelijkheid gekregen om onderwijs te volgen en zich verder te ontplooien.

De internationale hulp van vrijwilligers heeft de Shinners ook in staat gesteld hun communicatienetwerk uit te breiden. Zo hebben ze inmiddels ook een eigen website: http://www.shinnerscentre.org/

Eind 2013 wordt een begin gemaakt met het uitbreiden van de kippenhouderij van twee naar vier kippenstallen. Dit wordt aangepakt met leningen van individuele investeerders en sponsorgelden. Hierdoor kan de slachtkippen verkoop stijgen van de huidige (augustus 2013) 150 kippen per week naar het dubbele. Hiermee wordt dan ongeveer twee/derde van de lopende kosten van het opvangcentrum gedekt.

Augustus 2013

resultaten coll01

September 2013

Het initiatief DWKK

De “Shinners” is een Keniaanse vrouwengroep die zich, kort samengevat, ten doel stelt om weeskinderen en kindmoeders uit de Obunga sloppenwijk in Kisumu een kans te bieden op een betere toekomst.

Tot 2005 werden de “Shinners” gefinancierd door lokale giften en vrijwillige inbreng van hun leden, maar was het duidelijk dat dit slechts een zeer beperkt aantal kinderen zou kunnen steunen en dat er geen duurzame financieringsbasis was. Tijdens een bezoek van twee Nederlandse consultants aan Kisumu werden deze door de vrouwengroep benaderd voor steun. Het bleek dat de “Shinners” niet meer in staat waren om het benodigde schoolgeld voor vijf leerlingen op het voortgezet onderwijs te kunnen betalen en dat deze om deze reden van school gezonden waren. Daarnaast was een van deze kinderen gehandicapt en had dringend een prothese nodig. Een donatie ter plekke maakte het mogelijk dat de studie weer voortgezet kon worden en de invalide student zich weer wat beter kon bewegen.

Deze ervaring leidde tot de oprichting in 2005 van een Zeeuwse stichting, de “Stichting Dagopvang Weeskinderen Kisumu Kenia” (DWKK).

Start activiteiten in 2005

Accommodatie en voorzieningen voor kinderen, Shinners vrijwilligers en medewerkers

Om te beginnen is DWKK in Nederland een fondsenwervingscampagne begonnen waardoor het mogelijk werd een onderkomen voor dagopvang voor de weeskinderen te huren. Omdat er op dit "Shinners Centre" geen water aanwezig was heeft DWKK er voor gezorgd dat er met succes een regenwater opvang gerealiseerd is, een besparing van zo'n € 80 per maand. In dit onderkomen worden nu 60 kinderen verzorgd die daar geborgenheid, verzorging, les, aandacht, ontspanning en te eten krijgen. Het donor geld maakte het ook mogelijk om naast de vrijwilligers ook enkele betaalde krachten aan te trekken voor deze dagopvang activiteiten. De weeskinderen die naar het lager onderwijs doorstromen worden ook door de "Shinners" gevolgd en gesteund door een regelmatig contact met de leerkrachten betreffende het functioneren van de leerlingen. Eén van de in het begin genoemde studenten, die door de "Shinners" wordt begeleid, is doorgestroomd naar universitair onderwijs. Zij studeert nu als einde jaars student energie techniek voor bio-brandstoffen aan de Moi University in Eldoret.

Een route naar zelf-financiering door innovatieve zelfwerkzaamheid en lokale productie

DWKK heeft vervolgens samen met de "Shinners" een stappenplan opgezet om de "Shinners" op termijn zelfverzorgend te laten worden.

1) Sieraden van visgraten

De lokale visserij in Lake Victoria wordt geteisterd door een ecologische ramp, de nijlbaars, overbevissing en industriële visindustrie. De visindustrie zorgt voor veel visafval met daaraan gekoppelde milieu problemen. Een lokale vrijwillige medewerker van de "Shinners" heeft het initiatief genomen om van deze afval visgraten sieraden te gaan maken. Dit zinvolle hergebruik van afval heeft in Nederland de aandacht van de pers getrokken. Een goed artikel toonde aan dat op deze manier ook in Kenia aan oplossingen wordt gewerkt. DWKK heeft voor deze sieraden een markt in Nederland gevonden.

2) Kippenfokkerij

Op het gehuurde Shinners centre is in 2008 een proef project met het houden van kippen gestart. Dit proef ontwerp is door studenten van het Groen College Goes samen met DWKK ontwikkeld. Voor de introductie van het plan zijn 5 studenten met hun begeleiders op eigen kosten vier weken op locatie in Kisumu geweest.

Het proef project omvatte: (i) project management, (ii) financieel management, (iii) bewoners uit Obunga ervaring laten opdoen met het verzorgen van kippen, (iv) een klantenkring opbouwen, (v) werkgelegenheid scheppen en (vi) inkomsten genereren.

Als deel van dit plan zijn er op een nieuw aangekocht perceel (het "Kibos plot") twee grotere kippenstallen gebouwd met opslagruimte. Voor de Shinners medewerkers zijn twee onderkomens geplaatst. Sanitaire voorzieningen zijn ook gebouwd.

Twee van deze kippen stallen en een hygiënisch slachthuis zijn in vol bedrijf en de inkomsten hieruit dekten in september 2013 dertig procent van de vaste lasten van de "Shinners"activiteiten.

Eind 2013 zal een volgende stap van het project twee nieuwe kippenstallen te plaatsen. Dan kan het project zichzelf voor ongeveer 70 procent bedruipen. Ook worden de "Shinners" dan minder afhankelijk van de markt met de huidige ongeregelde aanvoer van kuikens. Het zal dan wel noodzakelijk zijn - door de onbetrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening - om een noodaggregaat te plaatsen.

3) Groenteteelt en recycling van kippenmest

Direct na de aankoop van het nieuwe perceel is er een waterput gegraven en is er begonnen met het geschikt maken van de grond voor groenteteelt. Voor de kweekbedden is de opgespaarde compost van het kippen proef project van het Shinners Centre gebruikt. In de toekomst zal de gecomposteerde kippenmest met afval voor recycle bemesting gebruikt gaan worden. De opbrengst van de groenteteelt is zowel voor eigen gebruik (het geven van minstens één gezonde maaltijd per dag aan de opvangkinderen) als voor de verkoop om de lopende kosten deels te kunnen dekken. In september 2011 is een waterpomp vanuit Nederland geplaatst. Een DWKK bestuurslid heeft een capaciteitsproef met de waterput uitgevoerd om de mogelijkheid voor druppelbevloeiing van de te telen gewassen te onderzoeken. Dit bleek succesvol en het water verbruik voor groenteteelt is met 70% gereduceerd.

Omdat de voedsel prijzen in de Hoorn van Afrika enorm zijn gestegen en voedsel voor velen nagenoeg onbetaalbaar is geworden wordt ook de mogelijkheid bekeken om meerdere sloppenwijkbewoners vertrouwd te maken met het kweken van voedsel voor eigen gebruik door middel van een eenvoudige tuinders opleiding. Dit zou ze in staat stellen om grond te kunnen huren en bebouwen om in eigen behoefte te kunnen voorzien en later deze activiteit eventueel uit te kunnen breiden voor verkoop.

 

Conclusie

Het project heeft aangetoond dat er veel lokale wil en sociale betrokkenheid is om weeskinderen uit de sloppenwijken op te vangen en te begeleiden. Het uiteindelijke doel is een zelfvoorzienende en financierende opvangmogelijkheid te creëren voor zoveel mogelijk van deze weeskinderen. De omstandigheden wat betreft de beschikbaarheid en prijzen van voedsel (ook kippenvoer) blijven een risico en hebben geleid tot tijdelijke aanpassingen in de innovatieve initiatieven van het project. De groenteteelt gecombineerd met een eventuele opleiding is hier een voorbeeld en direct resultaat van. Bijdragen en technische ondersteuning uit Nederland blijven hiervoor nog noodzakelijk en zeer welkom.