Nieuw ontwikkeld Afrikaans sieraad

De gebruikte componenten voor deze kunstnijverheid zijn afkomstig van en uit het Victoriameer in Oost-Afrika. Dit product is, letterlijk en figuurlijk, uit armoede geboren en ontwikkeld door de vrouwengroep de “Shinners”, deze ondersteunt en helpt de weeskinderen uit de sloppenwijken van Kisumu. Dit kost uiteraard geld. Met het maken van sieraden proberen zij hierin te voorzien.

sieraden

Ongeveer 60 jaar geleden dachten westerse wetenschappers de Afrikanen te helpen door eiwitrijke voedselbronnen in het Victoriameer te introduceren. Hun oog viel op de Nijlbaars, een kwalijke keuze achteraf: sinsdien zijn er ruim 200 oorspronkelijke vissoorten door de Nijlbaars uitgeroeid en uit het meer verdwenen. De doelstelling dat de oorspronkelijke bewoners baat bij de visserij zouden hebben is ook niet echt bereikt. Deze tak van de vleesindustrie is nagenoeg geheel in handen van buitenlanders, voornamelijk van Aziatische afkomst.
De, in grote getale, gevangen vis wordt (dankzij de exportvriendelijke lage lonen van de lokale werknemers) onder arbeidsonvriendelijke omstandigheden gefileerd. Daarna ingevroren en over de gehele wereld uitgevlogen. De overgebleven, op hopen gegooide graten, vorm(d)en, door stank en het aantrekken van ongedierte, een milieuprobleem. De oneetbare overblijfselen worden gesorteerd, gekookt en bij het maken van de creatieve sieraden, geschuurd en gelakt. Zo hebben de Victoriameer burgers uiteindelijk toch nog enig profijt van de westerse wetenschappelijke miskleun van 60 jaar geleden.

Stringed bone set