Nieuwe ontwikkeling, steun voor studenten uit de slums
Hierbeneden toon ik een mail uitwisseling tussen Cornila Obare en mijzelf betreffende de toekomst van ons DWKK project in Kenia. Het voornaamste gedeelte is dikgedrukt weergegeven.
Omdat de university fees erg gestegen zijn (zie staatje hieronder) wordt het voor veel studenten - maar zeker voor degenen die uit de slums komen - bijna onmogelijk maar zeker veel moeilijker om te gaan studeren.
Het dagopvang centrum en schooltje in Kibos (zie andere nieuwsartikelen en foto's) zal zelfstandig kunnen blijven functioneren door bijdragen van de huidige uitbater van de kippenfarm en daarom onze financiéle steun niet of nauwelijks nodig hebben. Dit geeft ons de ruimte om veelbelovende aankomende studenten uit de slums die worden aanbevolen door onze Keniaanse project manager Cornila te gaan steunen door hun fees te betalen. Dit alles op voorwaarde dat ze regelmatig hun resultaten doorgeven en goed presteren.
Het onderstaande maakt duidelijk hoe we dat willen aanpakken.
Jan de Veen
Voorzitter DWKK
To Cornila Obare (Kenian project manager Dagopvang Weeskinderen Kisumu Kenia)
This is an example of the fees students are expected to pay. Most students will not afford it. It is really sad.
Cornila
Piet Roskam overleden en update huidige situatie
Op de laatste dag van 2022 kregen we het trieste bericht dat Piet, de initiatiefnemer en drijvende kracht van het project Dagopvang Weeskinderen Kisumu Kenia, plotseling en totaal onverwacht was overleden. Wij missen zijn inzet, tomeloze energie en betrokkenheid..!! Hier beneden is een stukje geschreven door het bestuur van DWKK en de Keniaanse vrouwengroep de Shinners, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het project, over Piet's activiteiten.
De administratie van het project in Kenia blijft in goede handen bij Cornila Obare en Caroline Ojenge en vanaf mid 20222 wordt de kippenboerderij gaande gehouden door Rahim, een jonge, sociaal bewogen Keniaan met ervaring in het marketen en managen van de activiteiten op de Kibos plot.
Zoals hieronder is beschreven functioneert de Dagopvang weer en grotendeels op eigen kracht. Onze bijdragen worden nu vorrnamelijk gebruikt om veelbelovende studenten uit de sloppenwijken te helpen met het betalen van schoolfees (wat neerkomt op het betalen van verplichte uniformen voor lager onderwijs en het financieren van hun schoolgeld voor hoger onderwijs). Uw financiële steun hiervoor is nog altijd zeer welkom! Bijdragen kunnen direct gestort worden op NL64RABO0124850707 ten name van St. Dagopvang Weeskinderen Kisumu Kenia (de Ideal link op de website is recent gesloten vanwege de doorlopende kosten van deze link).
Piet was ruig, recht door zee, en een niet lullen maar poetsen man. Hij was ook kundig, betrokken en had een groot gouden hart. Tijdens eén van zijn reizen naar Kisumu voor het Nederlandse PUM (Programme Uitzending Managers) dat mensen uitzendt om ondernemers in ontwikkelingslanden te steunen, werd hij op straat benaderd door een vrouwen groep. Die groep zette zich in voor het steunen van weeskinderen en het mogelijk maken van voortgezet onderwijs voor veelbelovende kinderen zonder middelen.
Hij was geschokt door wat hij in de sloppenwijken van Kisumu aantrof. Grootmoeders die verantwoordelijk voor soms meer dan 10 kleinkinderen wiens ouders tijdens de AIDS epidemie waren overleden. Kinderen die maar eens per twee dagen te eten kregen, erge armoede.
Ter plekke heeft hij een donatie gedaan (om de ergste nood te lenigen) en terug in Nederland spande hij zich in om geld in te zamelen bij vrienden en kennissen. Dat resulteerde in 2006 in het opzetten van de stichting “Dagopvang Weeskinderen Kisumu Kenia” dat fondsen inzamelde om een locatie te huren en daar verschillende initiatieven begon.
Een paar van deze initiatieven waren het maken van lokale sieraden, vervaardigen van kleding en voedsel, het op kleine schaal kippen fokken en het opvang en les geven aan zo’n 60 kinderen tussen 4 en 10 jaar oud.
Ook werden een aantal kinderen gesteund om voortgezet onderwijs te gaan volgen, onder andere een kansloos jong meisje uit een slum met een geamputeerd been die nu een Master of Science titel Natural Resource management op zak heeft én een goede baan!
Vanaf 2010 hebben we een grootschaliger aanpak ontwikkeld om het project zelf-voorzienend te maken. Het ontwikkelen van commerciële activiteiten moesten het Day Centre lokaal gaan financieren door middel van een kippen boerderij met groente teelt. Op een stuk grond in Kisumu zijn grote kippenrennen, een schooltje, een waterput, verblijven voor de werkers, een greenhouse en groente productie faciliteiten gebouwd (zie “Nieuws” artikelen en foto’s op de website).
31 oktober 2015 werd het Opvang Centrum en het schooltje “Shinners Margot farm” (vernoemd naar Margot, de overleden dochter van Gré en Piet) officieel geopend door de Keniaanse minister van onderwijs en sinds die datum werden daar gemiddeld 50 kinderen overdag opgevangen en begeleid.
In de tijden vóór Corona waren de opbrengsten van die activiteiten ruim voldoende om het Centrum te laten functioneren. Per maand werden ongeveer 800-900 kippen en groente opbrengsten verkocht. Door politieke onrust en geweld in 2017 en 2018 maar vooral daarna door heel heftige Corona uitbraken werden veel hotels en restaurants in Kisumu gesloten en viel de kippenverkoop stil.
Nu worden er op kleine schaal weer kippen gefokt en verkocht en is het Day Centre weer opgestart. We kunnen dit jaar het project afsluiten met de verwachting dat het Day Centre en de Shinners Margot farm nog lang op eigen kracht kunnen blijven functioneren. Dat is uiteindelijk het beste eerbetoon aan een betrokken man die dat met geweldige energie heeft helpen opzetten!
Diegenen onder jullie die een compleet beeld willen zien kunnen googelen naar onze website https://www.dagopvangweeskinderenkenia.nl/ (Dag Opvang Weeskinderen Kisumu Kenia). De nieuws artikelen met foto’s en de foto series geven een goed beeld van wat er is gerealiseerd sinds 2010!
TRIBUTE TO PIET ROSKAM
Talking about Peter as we called him here in Kenya can take us days to finish, he was more of a father to all of us, a friend who taught us so much, took care of us, corrected always in sympathy.
We Met Peter in 2004 and shared with him the work we were doing in the slums. The following year he came with the late Adri Vaes and started work with the Shinners Community.
Together with Jan de Veen, they helped us establish the Shinners farm. Piet named it Shinners Margot Farm; in honour of his late daughter.
Peter took care of many orphans, he went out of his way to visit them and had personal touch with them all.
He had a passion for education and that explained his liking for Irene Mwanisa who despite being poor and an amputee excelled in her education. Peter ensured that Irene got an artificial leg and together with sponsors from Holland raised funds for her to replace it because it was giving her problems.
Many kids are doing well today because of Peter. He was still sending financial support for a university student. His death has left the orphan in a difficult situation.
He together with Adri and Jan taught us record keeping, keeping time, and communication.
As Shinners family, we are broken, lost because we will never hear that voice saying, " Hallo, any news?”. He always checked on us and the progress of the farm.
We will miss his love, his jokes, his support and presence.
We hope to meet him someday if resurrection is real and in another world.
May Peter’s beautiful soul rest in eternal peace.
Our sincere condolences to his family.
Shinners family , Kisumu, Kenya.
Latest developments
Update Corona en ANBI
De Shinners hebben ons (DWKK) het 2020 financieel overzicht van de Kenyaanse rekeningen gestuurd en dat is tezamen met de DWKK Rabo rekeningen in Nederland weer gecontroleerd door ons (op vrijwillige basis dus zonder daarvoor een rekening in te dienen) Zeeuwse accountants kantoor. Er viel dit jaat weinig te controleren omdat de kippenboerderij nog steeds niet kon functioneren in 2020. De situatie in Kisumu in de ziekenhuizen is dramatisch. 23 procent van de volwassenen in de regio zijn besmet met de Delta variant (heel veel Indiase families wonen in Kisumu en daardoor is de Delta variant hier snel overgebracht vanuit India even hier. Een andere rampzalige omstandiheid is dat in de buurlanden (vooral Tanzania) de ernst van het virus altijd ontkend tot het te laat was). De ziekenhuizen hebben onvoldoende middelen en personeel.
Wij hebben intensief contact gehad met een Nederlandse organisatie die actief is in de regio om via hun lokale organisatie in Kisumu het management van ons project te versterken zodra dat weer mogelijk is. Helaas is dat niet gelukt en moeten we wachten tot we ter plekke weer kunnen bekijken wat de mogelijkheden zodra de situatie wat betreft de hotels en restaurants (onze voornaamste klanten) weer genormaliseerd is.
Baten:
Giften donateurs, sponsoring: 1650
Lasten:
Schooluitgaven: 272
Vergoeding medewerkers Kenia: 1114
Pomp en elektriciteit: 728
Kosten financiering:
Bankkosten 146
Kosten administratie:
Website en telefoonkosten: 56
Koersverschillen 103
Exploitatie resultaat 2020: - 769
Administratieve gegevens en beloningsbeleid
Fiscaal nummer: 8160.53.856
De DWKK bestuursleden ontvangen geen enkele vorm van beloning.